Drie manieren om je huis ouderdom proof te maken

We worden allemaal een dagje ouder, en daar komen fysieke en mentale uitdagingen bij kijken. Het is daarom belangrijk om er op tijd bij te zijn en je huis voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je zo lang mogelijk fijn op je eigen plekje kunt blijven wonen, zonder moeilijkheden of gevaar. Wij hebben drie manieren op een rij gezet waarop je je huis geschikt kunt maken voor de tijd wanneer je slechter ter been wordt. Wees op tijd, zodat je niet voor verrassingen in je eigen huis komt te staan.

Zorg voor goede handvatten

Veel ouderen komen in huis ten val omdat ze in de douche of het bad proberen te stappen zonder de juiste hulpmiddelen. Als je minder goed ter been bent, kan het moeilijk zijn om over een hoge badrand heen te stappen. Een stevig handvat kan hierbij helpen. Ook kun je investeren in een instapbad of -douche. Deze hebben speciale lagere randen, waardoor er minder struikelgevaar is. Ook naast de WC en bij je bed kun je speciale handvatten plaatsen die je helpen om weer veilig omhoog te komen. Zo voorkom je onnodige verwondingen.

Investeer in een traplift

De trap kan een heikel punt zijn wanneer je ouder wordt. Daarom komt een traplift van pas. Met een traplift kun je zittend de trap op, wat een hele hoop energie bespaart. Wel kan dit een grote investering zijn. Daarom is het aan te raden om te kijken naar een traplift tweedehands. Koop deze via een erkend bedrijf, dat de traplift zal controleren op defecten of schade. Zo weet je zeker dat je een goed werkende traplift hebt voor een fractie van de prijs van een nieuwe lift. Als alternatief, of wanneer je nog niet zeker weet of een traplift handig is voor in jouw huis, kun je ook een traplift huren.

Laat je helpen door slimme apparaten

De moderne technologie is ver gekomen, en kan je zeker wanneer je een dagje ouder wordt, helpen om comfortabel te leven. Zo zijn er tegenwoordig verschillende robotstofzuigers op de markt, die automatisch je huis rondgaan en stof verwijderen. Jij hoeft daardoor niet meer te slepen met een zware stofzuiger, en bukken om onder je meubels te stofzuigen, is ook verleden tijd. Je robotstofzuiger rijdt daar makkelijk onderdoor. Er zijn nog veel meer manieren waarop je technologie en slimme apparaten kunt inzetten in je huis. Regel de verwarming bijvoorbeeld via een app, waardoor je niet hoeft op te staan wanneer je de temperatuur in huis wilt aanpassen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Geef een reactie